Λεωφ. Ηρακλείου 396 Ηράκλειο, Αττικής T.K 141 22 | info@safest.gr | ✆ +30 210 223 7501

Μαύροι Κωδικοί: Πρωτοβουλίες Μαζαράκη για την εξάλειψη τους!

Το κείμενο της νέας κοινοτικής οδηγίας 2016/97 για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση (Insurance Distribution Directive – IDD) είναι σαφές: H εποπτική αρχή της κάθε χώρας θα πρέπει να μεριμνήσει για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μητρώο ασφαλιστικής διανομής στο οποίο θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές.

Σήμερα μπορεί ο κάθε ασφαλιστής να είναι εγγεγραμμένος στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο από το οποίο έλαβε τη σχετική άδεια, όμως ο καταναλωτής δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο είναι το επιμελητήριο αυτό.

Η IDD ζητάει να υπάρχει ένα «σημείο» στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση ο καταναλωτής και να ενημερώνεται εάν ο ασφαλιστής του είναι πιστοποιημένος, έχει την άδεια κ.λ.π. Στη χώρα μας σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής την σύνταξη του Μητρώου Πιστοποιημένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έχει αναλάβει η κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων υπό την προεδρία του κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και τον επικεφαλής κ. Αντώνη Παπαδεράκη. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία του Μητρώου με τα ερωτήματα για τις καθυστερήσεις να πληθαίνουν.

Αποτέλεσμα της έλλειψης μητρώου είναι και ο πολλαπλασιασμός του φαινομένου των «μαύρων κωδικών», δηλαδή του φαινομένου εμφάνισης κάποιων ως ασφαλιστών ενώ δεν είναι!

Υπάρχει μία εκτίμηση σε παράγοντες της αγοράς ότι το μητρώο δεν πρόκειται να προχωρήσει πριν την ψήφιση του νόμου που θα καθιστά εθνικό δίκαιο της νέα οδηγία 2016/97 για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση (Insurance Distribution Directive – IDD), δηλαδή σε ένα χρόνο από τώρα.

Πάντως πληροφορίες του nextdeal.gr αναφέρουν ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και ο πρόεδρος της κ. Δημήτρης Μαζαράκης, αναμένεται να αναλάβει σύντομα πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεπεραστούν οι αναβολές και καθυστερήσεις και να υλοποιηθεί άμεσα η οδηγία για το μητρώο. Οι ασφαλιστικές εταιρείες επιζητούν να ξεκαθαρίσει η αγορά των διαμεσολαβητών καθώς η ανάπτυξη του θεσμού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται σε επαγγελματίες.

ΠΗΓΗ: www.nextdeal.gr

Scroll to top