Λεωφ. Ηρακλείου 396 Ηράκλειο, Αττικής T.K 141 22 | info@safest.gr | ✆ +30 210 223 7501

Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές συμβουλεύουν: Ασφαλιστείτε πριν ταξιδέψετε!

Πέντε συμβουλές που αφορούν την ταξιδιωτική ασφάλιση δημοσίευσε η Insurance Europe. Στόχος της είναι να βοηθήσει τους παραθεριστές να προετοιμαστούν κατάλληλα ενόψει των καλοκαιρινών τους διακοπών, να βεβαιωθούν ότι έχουν επαρκή ασφαλιστική κάλυψη αλλά και πρόσβαση σε βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Οι καταναλωτές, για παράδειγμα, ενθαρρύνονται να κάνουν λίγη έρευνα πριν από το ταξίδι τους για να βρουν την ταξιδιωτική ασφάλιση που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους (π.χ. ατομική ή οικογενειακή κάλυψη, για ένα ή για πολλά ταξίδια) και να διασφαλίσουν ότι κατανοούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της ασφάλειάς τους πριν ταξιδέψουν.

Αυτές οι συμβουλές για την ασφάλιση ταξιδιού αποτελούν μέρος της εκστρατείας #InsureWisely της Insurance Europe, η οποία καταδεικνύει τη δέσμευση των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιριών να αυξήσουν το επίπεδο χρηματοοικονομικής παιδείας και ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Insurance Europe ενθαρρύνει επίσης τους υπεύθυνους διαμόρφωσης πολιτικής και τους ρυθμιστικούς φορείς της ΕΕ να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην υποστήριξη αυτού του στόχου.

Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην εξασφάλιση ότι οι ευρωπαίοι πολίτες διαθέτουν τις γνώσεις, την αυτοπεποίθηση και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να βελτιώσουν την κατανόησή τους όσον αφορά τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τις έννοιες.

Αναλυτικά, η Insurance Europe συμβουλεύει:

Ασφαλιστείτε με σύνεση: ελέγξτε πριν ταξιδέψετε

Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών έρχεται. Όταν προγραμματίζετε τις διακοπές σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή ασφαλιστική κάλυψη. Εδώ είναι πέντε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ταξιδέψετε ασφαλώς γνωρίζοντας ότι έχετε πρόσβαση σε βοήθεια σε περίπτωση που το χρειάζεστε.

Επιλέξτε την ασφαλιστική κάλυψη που είναι κατάλληλη για εσάς

Αξίζει να πάρετε το χρόνο να κάνετε μια μικρή έρευνα πριν από το ταξίδι σας για να βρείτε την ταξιδιωτική ασφάλιση που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Τι πρέπει να σκεφτείτε;

• Είναι καλύτερα να επιλέξετε ατομική ασφάλιση ή μια ασφάλιση που να καλύπτει όλη την οικογένεια;
• Σχεδιάζετε να πραγματοποιήσετε ένα μόνο ταξίδι ή μήπως ένα ετήσιο συμβόλαιο θα ήταν πιο κατάλληλο;
• Πού σκοπεύετε να ταξιδέψετε; Είστε προστατευμένοι σε όλες τις χώρες που θα επισκεφθείτε; Ένα διαφορετικό συμβόλαιο μπορεί να είναι απαραίτητο όταν ταξιδεύετε εκτός της ΕΕ, για παράδειγμα.

Ελέγξτε επίσης τι μπορεί να καλύπτεται ήδη από τα υπάρχοντα ασφαλιστήρια συμβόλαια που διαθέτετε (π.χ. σπίτι, αυτοκίνητο, υγεία) για να αποφύγετε περιττές επικαλύψεις.

Ελέγξτε την κάλυψή σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της ασφάλειάς σας προτού ταξιδέψετε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε υπερβάσεις ή εξαιρέσεις που μπορεί να ισχύουν για το συμβόλαιό σας.

Εάν σχεδιάζετε “περιπετειώδεις” διακοπές, βεβαιωθείτε ότι είστε καλυμμένοι για τα αθλήματα ή δραστηριότητες.

Να είστε ασφαλείς

Όταν είστε διακοπές, λάβετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την υγεία και την ασφάλειά σας.

Βεβαιωθείτε ότι τα προσωπικά σας είδη διατηρούνται σε ασφαλές περιβάλλον.

Αξίζει επίσης να κάνετε αντίγραφα όλων των ταξιδιωτικών σας εγγράφων, συμπεριλαμβανομένου του διαβατηρίου, της βίζας και της ταυτότητάς σας, τα οποία θα σας διευκολύνουν να λάβετε αντικαταστάσεις σε περίπτωση που χαθούν ή κλαπούν.

Ασφάλιση υγείας

Μην ξεχάσετε να υποβάλετε αίτηση για την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (EHIC) εάν το ταξίδι σας πραγματοποιείται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (κράτη μέλη της ΕΕ, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) ή στην Ελβετία. Η κάρτα σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι η κάρτα δεν καλύπτει τα πάντα (π.χ. το κόστος του επαναπατρισμού), οπότε δεν πρέπει να θεωρείται ως υποκατάστατο ενός ιδιωτικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Βεβαιωθείτε ότι είστε καλυμμένοι για εκδρομές εκτός Ευρώπης, καθώς το κόστος ιατρικής περίθαλψης σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι στη δική σας χώρα.

Υποβολή αξίωσης

Εάν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας δυστυχώς συμβεί κάποιο απροσδόκητο γεγονός, βεβαιωθείτε ότι έχετε πραγματοποιήσει όλες τις τυπικές διαδικασίες, π.χ. να αναφέρετε τυχόν έγκλημα στην αστυνομία, να καταθέσετε μια καταγγελία όσο αφορά τις αποσκευές σας προς την αεροπορική εταιρία κ.λπ.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα στοιχεία επικοινωνίας του ασφαλιστή σας μαζί σας, σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια ή σε περίπτωση που υποβάλετε αξίωση.

 

Πηγή:  www.nextdeal.gr

 

Scroll to top