Λεωφ. Ηρακλείου 396 Ηράκλειο, Αττικής T.K 141 22 | info@safest.gr | ✆ +30 210 223 7501

Allianz: Πώς να μιλάτε για οικονομικά θέματα στα παιδιά!

Οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μαθαίνουν να διαβάζουν σε μικρή ηλικία. Ωστόσο, δε φαίνεται να τους απασχολεί αρκετά η διαπαιδαγώγηση των παιδιών όσο αφορά τα χρήματα.

Μερικές φορές, οι γονείς διστάζουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για «οικονομικά θέματα». Αυτό δεν είναι και τόσο σωστό καθώς αν δεν μάθουν να μιλάνε για οικονομικά θέματα δε θα μπορούν στο μέλλον να διαχειριστούν τα θέματα θα τους προκύψουν.

Ακόμη και τα παιδιά των πιο συνετών αποταμιευτών πρέπει να μάθουν τη σημασία της υπεύθυνης δαπάνης. Αλλιώς, θα μάθουν με το σκληρό τρόπο ότι η τύχη ευνοεί πολύ λίγους όταν πρόκειται για πλούτη και ότι οι διαφημίσεις που ενθαρρύνουν τον υπερκαταναλωτισμό θα πρέπει να αποφεύγονται.

Ο οικονομικός αναλφαβητισμός των παιδιών είναι γεγονός, καθώς σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ μόνο το 15% των 15χρονων, που ζουν στις συμμετέχουσες στην έρευνα χώρες του ΟΟΣΑ, ήταν σε θέση να πάρουν απλές αποφάσεις όσο αφορά τα καθημερινά έξοδα.

Η Allianz παρουσιάζει παρακάτω μερικές συμβουλές για γονείς ώστε να κατευθύνουν τα παιδιά τους στο σωστό δρόμο για ένα μέλλον ευημερίας.

3 έως 5 ετών
Μόλις τα παιδιά μπαίνουν στην προσχολική ηλικία, έχουν ήδη μάθει σε κάποιο βαθμό πώς είναι η “καθυστερημένη ικανοποίηση”. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να αρχίσει η διδασκαλία σχετικά με τα χρήματα. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι σε θέση να καταλάβουν ότι ίσως χρειαστεί να βάλουν λεφτά στην άκρη μέχρι να μπορέσουν να αγοράσουν κάτι. Χρησιμοποιώντας δύο κουμπαράδες, τον ένα με την ένδειξη “δαπάνες” και τον άλλο με την ένδειξη “εξοικονόμηση”, τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν οπτικά και φυσικά όρια.

6 έως 10 ετών
Όταν ξεκινούν το σχολείο, τα παιδιά πρέπει συμμετέχουν στο σχέδιο οικονομικής υπευθυνότητας της οικογένειας. Οι γονείς πρέπει να συζητούν με τα παιδιά τους για τις αγορές που κάνουν και να τα παροτρύνουν να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, αξίζει να δώσουμε 50 λεπτά παραπάνω για να πάρουμε ένα προϊόν μάρκας το οποίο είναι της ίδιας ποιότητας με ένα προϊόν που δεν είναι μάρκας και κοστίζει λιγότερο; Αυτό που πρέπει να καταλάβουν σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι ότι το χρήμα είναι περιορισμένο και συνεπώς πρέπει να αποφασίσουν τι είναι σημαντικό καθώς και να βρουν τρόπους ώστε να ψωνίζουν προϊόντα καλής ποιότητας σε χαμηλή τιμή.

11 έως 13 ετών
Η διδασκαλία των εφήβων είναι αρκετά δύσκολη διαδικασία. Σε αυτή την ηλικία οι κουμπαράδες δίνουν τη θέση τους σε ψηφιακές εφαρμογές. Η εφαρμογή FamZoo, για παράδειγμα, είναι μια online, εικονική οικογενειακή τράπεζα. Τα κεφάλαια τα διαχειρίζεται ο τραπεζίτης (γονιός) μέσα από λογαριασμούς ή προπληρωμένες κάρτες. Οι γονείς μπορούν να θεσπίσουν επιδόματα, να προσφέρουν ανταμοιβές για δουλειές του ποδαριού, να ορίσουν ένα ποσό που θα πρέπει να παρακρατείται ως αποταμίευση, να δημιουργήσουν προϋπολογισμούς και άλλα πολλά. Η χρήση εφαρμογών όπως το FamZoo μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους ώστε να διαχειρίζονται ορθά τις οικονομίες τους, να διατηρούν βιβλιάριο επιταγών και να δημιουργήσουν έναν προσωπικό προϋπολογισμό αργότερα.

Τέλος οι γονείς πρέπει να αποτελούν ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά τους, καθώς τα παιδιά παρακολουθούν κάθε τους κίνηση – και συνεπώς τις αγορές τους!

 

ΠΗΓΗ: www.nextdeal.gr

Scroll to top