Λεωφ. Ηρακλείου 396 Ηράκλειο, Αττικής T.K 141 22 | info@safest.gr | ✆ +30 210 223 7501

Allianz: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία;

Οι οικονομολόγοι της Allianz τονίζουν ότι η οικονομική ανάπτυξη παραλύει, και θα συνεχίσει να παραλύει για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς πολλές κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε lockdown για να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η κρίση δεν είναι μόνο υγειονομική αλλά εκτείνεται και σε άλλους τομείς. Οι κεφαλαιαγορές έχουν ήδη καταρρεύσει. Οι κυβερνήσεις και οι νομισματικές αρχές από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία έχουν κινητοποιηθεί για να στηρίξουν τις οικονομίες τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Διάφορα μέτρα στήριξης έχουν ήδη εφαρμοστεί ενώ αναμένονται περισσότερα.

Τι σημαίνει όμως αυτό για την παγκόσμια οικονομία; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, αφού πολλά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός τις επόμενες εβδομάδες και πόσο σύντομα θα κάνει τον κύκλο του. Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Allianz, με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, αναμένονται ορισμένες προκλήσεις όπως οι υψηλές απώλειες στις εξαγωγές, μια επικείμενη “κρίση απομόνωσης”, και στη χειρότερη περίπτωση μια παγκόσμια ύφεση.

Από την Ιταλία μέχρι τις ΗΠΑ και την Ινδία, οι χώρες έχουν απαγορεύσει τις μετακινήσεις των ανθρώπων και την διακίνηση των αγαθών για να σταματήσουν την διάδοση του ιού.

Από την Ιταλία, μέχρι τις ΗΠΑ και την Ινδία οι χώρες έχουν απαγορεύσει τις μετακινήσεις των ανθρώπων και την διακίνηση των αγαθών για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Για να μελετήσουν τις πιθανές επιπτώσεις του lockdown, οι οικονομολόγοι της Allianz επανεξέτασαν τα στοιχεία Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου που αφορούν την Κίνα, η οποία ήταν η πρώτη που επλήγη από τον ιό. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ένας μήνας περιορισμού προκάλεσε μείωση 13% στις καταναλωτικές δαπάνες, μείωση κατά 20% στις επενδύσεις και πτώση κατά 16% στις εξαγωγές.

Αυτό υποδηλώνει ότι κάθε ένας μήνας lockdown θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση 7-10% στο πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), το οποίο είναι η οικονομική παραγωγή προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό. Υποθέτοντας ότι το lockdown θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου και ότι οι ρυθμοί θα έχουν επανέλθει μέχρι τα τέλη Ιουνίου -οι μισές από τις μηνιαίες ζημίες θα μπορούν να έχουν αποκατασταθεί τον Μάιο και το 80-90% μέχρι τον Ιούνιο- το κατώτατο όριο θα μπορούσε να επιτευχθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Εάν οι κυβερνήσεις κατορθώσουν να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία, η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο. Σε αυτό το σενάριο ανάκαμψης σε σχήμα U, όπου τα φυσιολογικά επίπεδα αποκαθίστανται λίγο μετά την ύφεση, θα χαρακτηριζόταν από έντονη ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Εξάλλου το 2020 αναμένονται αρκετά γεγονότα τα οποία θα επηρεάσουν την αγορά – οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, η συνέχιση του Brexit, και ένα σύνθετο μίγμα υψηλών φόρων και υψηλού πληθωρισμού, καθώς ο δημόσιος τομέας προσπαθεί να ανακτήσει την οικονομική του δύναμη μετά από μια σειρά μέτρων τόνωσης.

Παρόλο που είναι απίθανο, το χειρότερο σενάριο είναι η πανδημία να διαρκέσει μέχρι το επόμενο έτος ή περισσότερο. Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά και οι χώρες θα αναγκάζονται να προχωρούν σε lockdowns για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν οι φόβοι αυτοί γίνουν πραγματικότητα, η ανάκαμψη θα έχει σχήμα L, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιστρέψει η οικονομία στην προ-κοροναϊού ανάπτυξη. Στην περίπτωση αυτή, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 4% ή και περισσότερο.

Διαβάστε εδώ την ανάλυση 2020_03_31_quarantinedeconomics  .

Πηγή: nextdeal

Scroll to top